تشخیص طلای اصل از بدل
شخیص طلای اصل از بدل: راهنمای کامل روشهای ساده و کاربردی
طلا، فلز گرانبها و دلربایی است که هر کسی دوست دارد حتی مقدار کمی از آن را مالک باشد. اما با زیاد شدن روشهای کلاهبرداری، طلا و مصنوعات آن نیز از تقلب در امان نیستند و باید در خرید آنها دقت کافی داشته باشیم. در این مقاله از سری مطالب آموزش طلاسازی طلاپیشه، به بررسی روشهای ساده و کاربردی برای “تشخیص طلای اصل از بدل” خواهیم پرداخت.
روشهای ساده و کاربردی تشخیص طلای اصل: با استفاده از امکانات ساده و ارزان دم دستی در خانه، میتوانید طلای اصل را از بدل تشخیص دهید. این روشها شامل استفاده از صدا، سرکه، آهنربا، وایتکس، یخ، سرامیک، گاز زدن، آبلیمو، الکل و آتش هستند. با استفاده از این روشهای ساده و دم دستی، بدون پرداخت هزینه اضافی و کار تخصصی، میتوانید مطمئن شوید که طلایی که خریدهاید اصل است یا طلای قلابی یا طلای فیک.
روش حرفهای تشخیص طلای اصل: اگر به دنبال روش حرفهایتری هستید، روش تشخیص طلای اصل ارشمیدوس یکی از این روشها است. در این نوشتار، به بررسی روش های حرفهای تشخیص طلای اصل خواهیم پرداخت.
تقلب در بازار طلا: این روزها، با توجه به کاهش شدید ارزش پول ملی به دلیل سیاستهای اقتصادی نئولیبرال، تمایل عمومی به تبدیل سرمایه نقدی به طلا برای حفظ ارزش داراییها افزایش یافته است. با این حال، با زیاد شدن روشهای کلاهبرداری، طلا و مصنوعات آن نیز از تقلب در امان نیستند و باید در خرید آنها دقت کافی داشته باشیم.
کلاهبرداری در فروش طلا
ابتدا ببینیم شیوههای کلاهبرداری در خرید و فروش طلا چگونه است.
شیوههای کلاهبرداری در فروش طلا
ابتدا لازم است بدانیم افراد متقلب از چه “شیوههای متقلابانه برای قروش طلا” استفاده میکنند تا بتوانیم از فریبخوردن جلوگیری کنیم.
کلاهبرداران با انواع روشهای مختلف سعی میکنند محصول کم ارزش و قلابی را به خریدار بیخبر از دنیای ناسالم کلاهبرداری به قول خودمان قالب کنند اما نتیجه کار خارج از این ۳ حالت ممکنه شاید نباشد.
- فروش طلای بدلی به جای اصل
- کاهش عیار طلا
- گرانفروشی
وقتی متوجه شدیم افراد کلاهبردار از چه راههایی میخواهند فریب دهند ما نیز سعی میکنیم دست آنها را رو کنیم، به چه نحو؟
راههای تشخیص طلای اصل از بدل
۱- علائم روی جواهرات را کنترل نمایید
یکی از روشهای “تشخیص طلای اصل از بدل” وجود و بررسی حروف حکاکی شده شامل عیار طلا و برند تولید کننده روی زیورآلات است برای مثال اگر یکی از کدهای ۵۰۰، ۹۹۹، ۳۷۵، ۹۵۸، ۷۵۰، ۵۸۵، ۹۱۶ و ۵۸۳ بر روی طلای شما حک شده باشد، نشانهای از اصالت طلای شما است.
۲- صدای طلا
یکی از روشهای متدوال قدیمی در بین طلافروشان که شما هم میتوانید از آن برای “تشخیص طلای اصل از بدل در خانه” استفاده کنید، گوش کردن به صدای طلا است آنها به جواهرات با یک فلز دیگر ضربه زده و به صدای آن گوش میکنند اگر صدایی شبیه به صدای زنگ بود و یک الی ۲ ثانیه صدای آن طول کشید طلای اصل است.
۳- بدنبال محو شدگی روی لبههای کار بگردید
در نور کافی لبههای طلای خود را بدقت بررسی نموده و اگر در بخشهایی متوجه تغییر رنگ یا تیرگی شدید احتمالا طلای شما آبکاری و روکش شده است.
۴- بازدید دقیق چشمی
با استفاده از یک ذرهبین سطح جواهرات را بررسی نمایید اگر نقاط تیره یا سرخ رنگ روی سطح آن دیدید احتمالا طلای شما اصل نبوده و در بخشهایی روکش آن از بین رفته است و بایستی آنرا دقیقتر بررسی نمایید.
۵- استفاده از آهنربا
یک آهنربای نسبتا قوی را در دست گرفته از بالا به سطح طلا نزدیک کنید اگر کششی بوجود آمد نشان میدهد که مصنوع شما طلای خالص نبود و از فلزاتی نظیر نیکل در ساخت آن استفاده شده و عیار آن پایین است زیرا طلای خالص جذب آهن ربا نمیشود.
۶- استفاده از سرکه سفید
چند قطره سرکه سفید روی طلا بریزید و منتظر بمانید اگر رنگ آن تغییر کرد زیور شما از طلای خالص ساخته نشده است چراکه طلا در تماس با سرکه تغییر رنگ نمیدهد.
جالب بود نه؟
روش بعدی احتمالا بیشتر باعث تعجب شما خواهد شد!
۷- استفاده از سفید کننده (وایتکس)
قستی از طلای خود را به وایتکس آغشته نمایید و صبر کنید، طلای اصل در تماس با آن قرمز و یا سبز قهوهای میشود و اگر بدل بود تغییر رنگ میدهد.
۸- استفاده از یخ
یک قطعه یخ را در ظرفی گذاشته و در مجاورت دمای اتاق قرار دهید و قطعه جواهر خود را روی آن بگذارید اگر از طلای خالص بود یخ سریعتر از حد معمول شروع به ذوب شدن میکند.
ناگفته نماند نقره نیز واکنش مشابهی دارد و این فرایند با استفاده از نقره نیز تکرار خواهد شد.
۹- استفاده از سنگ محک
استفاده از سنگ محک یک “روش حرفهای تشخیص طلای اصل از بدل” و همچنین تعیین عیار طلا است که توسط طلافروشان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
جواهرات خود را روی سنگ محک بکشید اگر یک خط صاف و طلایی رنگ روی آن نیافتاد جواهرات شما از طلای خالص ساخته نشده است چراکه طلا با کشیدن روی سنگ محک یک خط یکدست طلایی براق به جا خواهد گذاشت.
سنگ محک از جنس سیلیسیوم و کواترز ساخته شده و به رنگ سیاه است.
طلافروشان از تیزآب سلطانی و کلید شاخص نیز برای تعیین عیار طلا استفاده میکنند بدین نحو که:
- سنگ محک را به دمای هوای اتاق میرسانند
- قطعه مورد نظر را در یک خط مستقیم چند بار روی سنگ میکشند
- چند قطره از تیزآب روی خطوط میریزند
- با استفاده از کلید شاخص عیار طلا را تعیین میکنند
۱۰- استفاده از سرامیک
اگر دسترسی به سنگ محک نداشتید نگران نباشید با استفاده از سرامیک نیز میتوانید نتیجه مشابهی بگیرید، مثل روش استفاده از سنگ محک آنرا محکم در دست گرفته لبه آنرا روی سرامیک بکشید اگر خط خطی بود یا رگههای سیاه رنگ داشت احتمالا قطعه شما آبکاری شده یا تقلبی است.
۱۱- استفاده از اسید نیتریک
کمی تخصصیتر و حرفهای تر شده، درسته؟
اگر در منزل به اسید نیتریک دسترسی داشتید طلای خود را درون ظرفی ترجیحا شیشهای قرار داده و سپس چند قطره از اسید نیتریک را روی آن بریزید.
اگر در محل تماس فلز با اسید واکنش خاصی مشاهده نشد طلای شما اصل است اما اگر در قسمت مربوطه رنگ آن تغییر کرده و به رنگ قهوهای یا سبز درآمد مصنوع شما بدلی است.
۱۲- استفاده از آمونیاک برای تشخیص طلای سفید
برای “تشخیص طلای سفید اصل از بدل” میتوان به آن آمونیاک زد.
تمام فلزات بجز طلای سفید در تماس با آمونیاک تغییر رنگ داده و سیاه میشوند.
شاید بگویید اسید نیتریک و آمونیاکم کجا بود، ایرادی ندارد در ادامه “روشهای سادهتری برای تشخیص طلای اصل از بدل” داریم!
۱۳- استفاده از سکه مسی
با استفاده از سکه مسی روی زیور خود خط بیاندازید اگر روی طلا بدلیل نرمی و چکش خوارگی خط افتاد طلای اصل است ولی اگر خط نیافتاد و روی سکه خراشیدگی بوجود آمد مصنوع شما قلابی است.
۱۴- تشخیص از روی پوست بدن
اگر مدتی پس از استفاده از جواهرات متوجه تغییر رنگ پوست آن ناحیه (سیاه، آبی، سبز، یکی از این رنگها) شدید جواهرات شما بدلی است.
چراکه تعریق بدن در تماس با فلزات منجر به واکنش آنها شده و این واکنش سبب تیرگی و تغییر رنگ پوست میشود ولی در استفاده از طلای خالص یا نقره این اتفاق نمیافتد.
۱۵- گاز زدن (گرفتن)
مثل ورزشکاران قهرمان روی سکو که مدال خود را گاز میگیرند جواهرات خود را گاز بگیرید اگر احساس درد در دندانهای خود کردید زیورآلات شما بدلی است چرا که در هنگام گاز گرفتن طلا بدلیل نرمی و انعطاف دردی بوجود نمیآید.
۱۶- تشخیص طلا آبلیمو
یکی دیگر از روشهای “تشخیص طلا از بدل به روش خانگی” استفاده از آبلیمو است.
آبلیمو را در ظرفی مناسب طلای خود را قرار داده و روی آن آب لیمو بریزید به نحوی که کاملا سطح آن با ابلیمو پوشانده شود و ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید اگر سیاه شد بدلی است و اگر تغییر رنگ نداد طلای اصل است.
۱۷ – تشخیص طلا با الکل
مثل روش قبل الکل را روی آن اسپری کنید و یا در داخل ظرفی حاوی الکل قرارداده و ۵ دقیقه صبر کنید طلا در تماس با الکل تغییر رنگ نمیدهد اما سایر فلزات سیاه میشوند.
۱۸ – آتش
با استفاده از یک فندک نسبتا قوی (ترجیحا بوتان) به بدنه جواهرات خود حرارت بدهید حدود ۶۰ ثانیه(کم و زیاد آن بستگی به ضخامت کار دارد)،
طلا در تماس با حرارت زیاد سیاه نمیشود بلکه نهایتا ذوب خواهد شد اما فلزات دیگر در تماس با حرارت آتش دود کرده و یا سیاه میشوند.
روش ارشمیدوس
در “روش تشخیص طلای اصل ارشمیدوس” از وزن طلا استفاده کرد، چگونه؟
داستان ارشمیدوس
پادشاه سیراکوز (سیسیل امروزی) تاجی از طلای خالص داشت. با این حال، او شک داشت که آیا این تاج واقعاً از طلای خالص ساخته شده است. او ارشمیدس ریاضیدان را مأمور کرد تا صحت تاج را بررسی کند.
گفته می شود ارشمیدس زمانی که وارد حمام خود شد وان حمام تا لبه آن پر از آب بود و به محض اینکه وارد وان شد مقداری از آن بیرون ریخت.
وان جمام به ارشمیدوس ایده اصلی برای صحت سنجی تاج پادشاه را داد.
حجم بدنش باعث سرریز شدن آب شد. راه حل همین است: در یک طرف ترازو تاج و در طرف دیگر یک قطعه طلای ناب به همان وزن قرار داد.
سپس کل ساختار را در ظرفی پر از آب قرار داد و متوجه شد که علاوه بر اینکه قطعه طلای خالص با سرعت بیشتری غرق می شود مقدار افزایش سطح آب نیز فرق میکند.
بنابراین تاج وزن مخصوص پایینتری دارد و از طلای خالص ساخته نشده است.
نحوه استفاده از روش ارشمیدوس
برای استفاده از این روش در تشخیص طلای اصل، طبق مراحل زیر اقدام کنید:
۱- قطعه طلا را روی ترازو قرار داده، وزن آن را یادداشت کنید.
۲- سپس طلا را داخل یک ظرف پر از آب قرار دهید.
۳- دوباره وزن ظرف را با ترازو اندازهگیری کنید.
۴- عدد به دست آمده در مرحله ۱ را بر عدد به دست آمده در مرحله ۳ تقسیم کنید.
تذکر: شما بایستی وزن ظرف پر از آب را بدانید یا ظرف پر از آب را روی ترازو گذاشته و ترازو را صفر کنید تا بتوانید وزن طلا را در داخل ظرف آب تشخیص دهید.
برای طلای خالص، نتیجه حاصل از تقسیم باید حدود ۱۹.۳۲ باشد. هرچه عدد به دست آمده کمتر باشد، نشاندهندهی پایینتر بودن عیار طلا و بالاتر بودن احتمال وجود ناخالصی در آن است.
مثال
به عنوان مثال، فرض کنید وزن یک قطعه طلا در محیط ۳۸.۶۴ گرم و در آب ۲۰ گرم باشد. در این صورت، عدد حاصل از تقسیم (۳۸.۶۴ ÷ ۲۰) حدود ۱۹.۳۲ خواهد بود که نشاندهندهی این است که قطعه مورد نظر از طلاي خالص ساخته شده است.
روشهای نسبتا ساده و بعضا گرانتر دیگری برای تشخیص طلای اصل از بدل نیز مثل آزمایش آب، استفاده از تستر طلا، کیت آزمایش و غیره نیز وجود دارد.
ما با توجه به اهمیت کم آنها ذکر نکرده و سعی کردیم روشهای مهم، کاربردی و ارزان را بیان کنیم.
طلافروشی
در خصوص گرانفروشی طلا نیز خریدار میتواند با استعلام برخط قیمت طلا از اتحادیه یا مشاهده قیمت در وبسایتهای آنلاین از فروشنده نحوه محاسبه قیمت را جویا شود.
کنترل فاکتور فروش طلا
در خرید طلای نو ۴ ردیف هزینه در فاکتور نویسی اعمال میشود:
- قیمت روز طلا
- اجرت ساخت
- مالیات بر ارزش افزوده
- اجرت فروش
که براحتی میشود با استعلام آنلاین از اتحادیه طلا و جواهر قیمت آنرا کنترل کرد.
ما بدلیل اینکه در پست خرید طلای ارزان مفصل در این زمینه و مقدار کسورات اعمالی در فاکتور فروش صحبت کردهایم از تکرار آن در این بخش خودداری میکنیم، دوستان علاقهمند میتوانند به مطالعه آن در “خرید طلای ارزان و بدون اجرت” بپردازند.
اگر قصد فروش محصولات خود از طریق سایتی بهینه و سئو شده دارید، نمونه طراحی سایت سئو پسند را ⇐ اینجا ⇒ ببینید.
توصیه برای مطالعه بیشتر: