لیحم کاری با دمبوری یا سرپیک؟
لیحم کاری با دمبوری یا سرپیک، شعله افکن فندکی یا سرپیک اسمیت، کدامیک از اینها برای آموزش و “کار طلاسازی” مناسب است؟
کارآموزان و هنرجویان عزیز “طلا و جواهرسازی” سلام امیدواریم حال دلتون خوب باشه.
یکی از نکاتی که عزیزان علاقه مند به یادگیری “حرفه زرگری” باید به آن توجه داشته باشند انتخاب درست و آگاهانه “ابزار کار طلاسازی” است و دانستن اینکه از چه وسیلهای و کجا باید استفاده کنیم!
مرجع طلاسازی
یکی از مشکلات موجود در “حوزه طلاسازی” در ایران، عدم وجود یک مرجع علمی و استاندارد آموزشی است. همانطور که میدانید، طلاسازی در ایران بر پایه تجربیات عملی بنا شده و متاسفانه هیچ مرجع استانداردی برای تعیین اصول ساخت وجود ندارد.
آموزش عالی
البته در چند سال اخیر، موسسات آموزش عالی رشته طلا و جواهرسازی را راهاندازی کرده و به تربیت دانشجو در این زمینه پرداختهاند.
اما چه مقدار زمان برای ورود این نسل جدید به صنعت گسترده و پویای زرگری، کسب تجربه لازم، و همچنین تلاش در جهت تدوین اصول علمی بر پایه دادههای آزمایشگاهی، نیاز است، فقط خدا میداند!
بر همین اساس یک استاندارد مشخصی برای کار طلاسازی تعریف نشده است و اساتید بر اساس تجربیات شخصی خود آموزش میدهند.
فلذا برخی از مربیان آموزشی تاکید بر استفاده از دمبوری در ساخت طلا و جواهر دارند و برخی دیگر که بیشتر شامل جوانترها میشود سرپیک و شعله افکنها را بهتر میدانند.
نکته آموزشی طلایی
اما اگر بخواهیم قضیه را علمیتر بررسی کنیم، میتوان گفت: “ارزش حرارتی حاصل از سوخت گاز با ترکیب فشار هوا در دمبوری بیش از ارزش حرارتی حاصل از شعله سرپیک گاز و شعله افکنهای فندکی است”!
برای تقریب ذهن میتوانید یک مقایسه ذهنی از عملکرد خودروهای بنزین سوز و گاز سور داشته باشید.
کارهای ظریف مانند جوشکاری حلقههای “زنجیر گندمی یا کارتیر” را میتوان با سرپیک گاز لحیم کاری کرد.
اما وقتی نوبت به ساخت کارهای زمختتر مثل “انگشتر شیخی” میرسد بقول خودمان زور شعله سرپیکهای گازی به جوشکاری و لحیم درزهای انگشترهای مردانه نمیرسد!
آتش دمبوری یا سرپیک؟
آیا آتش حاصل از دمبوری بیشتر است یا سرپیک؟
فرار هنرجوها از دمبوری
چرا کارآموزان طلاسازی از دمبوری فراری هستند؟
اغلب هنرجوهای زرگری خصوصا خانمهای عزیز رغبتی به کار کردن با دمبوری نداردند، دلیل آن هم سختی کار با دمبوری نسبت به سرپیک گازی و فندک است.
برای کار با دمبوری در مقایسه با دو وسیله دیگر، کاربر علاوه بر اینکه با دستش مسیر پخش شعله را کنترل و هدایت میکند.
با یکی از پاهایش باید پدال هم بزند و این کار نیاز به زحمت و تمرکز بیشتری دارد مضاف بر آینها اصولا “خانمهای طلاساز” بر اساس خصلت زنانگی از بنزین و بوی بد آن گریزان هستند!
اسمیت طلاسازی
بهترین گزینه برای کار جواهرسازی پس از دمبوری استفاده از “اسمیت طلاسازی” است.
راندمان جرارتی جاصل از ترکیب اکسیژن فشرده و گاز بیشتر از سایر ابزار لحیمکاری ذکر شده فوق است علاوه بر این آتش خروجی از دهانه سرپیک اسمیت نسبت به سایر موارد ذکر شده قابل تنظیمتر است و میتوان “شعله متمرکزتر“ی داشت.
امیداوریم از از مطالعه این پست آموزشی بهره کافی را برده باشید چنانچه نظر در این خصوص داشتید آنرا با ما در میان بگذارید.
توصیه برای مطالعه بیشتر:
آیا میدانید طلای رنگی چگونه ساخته میشود؟