اسمیت طلاسازی چیست؟
اسمیت طلاسازی چیست؟
آموزش کار با “اسمیت طلا سازی“، تعریف، کاربرد، قدرت آتش، نازلها و نحوه استفاده از مشعل اسمیت از سری آموزشهای طلاسازی طلاپیشه.
چند روز پیش با یکی از دوستان قدیمی برای انجام کار “سئو سایت آموزشگاه طلاسازی” قرار گفتگو داشتم، یکی از میهمانان آموزشگاه شخص بسیار محترمی بود که دوره طلاسازی را گذرانده بود و برای کمک به امور و “ساخت محتوای آموزشی” در آنجا حاضر بود از وی درخواست کردم برای ساخت کلیپ لحظاتی با اسمیت طلاسازی کار کند، بلد نبود، به نظر من فاجعه است.
چرا؟
یکی از آیتمهای آموزش طلاسازی دوب فلزات است هنرجو باید کار با ابزار ذوب را فرا بگیرد، قبلا هم از یکی از خانمهای کلاس خودمان شنیده بودم که آموزشگاه قبلی او اجازه کار با سرپیک جوشکاری را به همه نمیداده آن موقع باورش برایم سخت بود ولی …، برخی از آموزشگاهها محلی شدهاند برای تلکه کردن هنرجو و این وسط نظارت کجای داستان قرار دارد من نمی دانم.
هنرجو هم عموما نمیداند برای کار با ابزار ذوب و فراگیری اصول آن پول پرداخت کرده است و باید حق خود را در ارائه آموزش درست مطالبه کند!
دیدن این صحنه انگیزهای شد تا این پست آموزشی را برای استفاده هنرجویان و کارآموزان زرگری تهیه و ارائه نمایم.
اسمیت
تعریف و کاربرد اسمیت
“سرپیک اسمیت طلاسازی” یک وسیله است که در “صنعت طلا و جواهرسازی” استفاده میشود. این سرپیک با استفاده از گاز مایع مانند پروپان یا اتانول تغذیه میشود و با اتصال به یک منبع اکسیژن، شعلهای قوی و داغ را ایجاد میکند.
“طلا و جواهرساز” با استفاده از “مشعل اسمیت” با توجه به قابلیت تنظیم ضخامت و شدت حرارت بوسیله سریهای قابل تعویض کار لحیم کاری و جوشکاری قطعات طلا، نقره و سایر فلزات گران قیمت را انجام میدهد.
قابل تنظیم بودن شعله به زرگر کمک میکند تا جوشکاریهای ظریف مثل زنجیر چوکر، چنگ انگشتر، حلقهچه گوشواره، گردنبند و پین دستبند را براحتی با آن جوش دهد و همین مزیت آنرا به وسیلهای مورد پسند و تایید این فشر قرار داده است.
قدرت آتش اسمیت
دمای حرارت حاصل از آتش سرپیک اسمیت طلاسازی بستگی به نوع سوخت و منبع اکسیژنی که استفاده می شود دارد. در بیشتر موارد، دمای حرارت مشعل اسمیت طلاسازی حدود ۱۶۵۰ درجه سانتیگراد است. این دما برای ذوب و “جوشاندن قطعات طلا و نقره” کافی است.
نازل های اسمیت
نازلهای اسمیت، ابزارهایی هستند که برای تولید و هدایت شعله در فرآیند طلاسازی استفاده میشوند. این نازلها معمولاً از جنس فولاد ضد زنگ یا سرامیک ساخته میشوند و دارای سوراخهای کوچک و دقیقی هستند که از آنها شعله خروجی میگیرد.
نازلها از چند قسمت تشکیل شدهاند که شامل:
- بدنه نازل
- سوراخ های خروجی
- ورودی گاز
- قسمتهای اتصال
میشوند. اندازه و شکل سوراخهای خروجی نیز بستگی به نوع و ابعاد قطعات طلا یا نقره و نوع سوخت استفاده شده دارد.
هر بسته سرپیک اسمیت حاوی ۵ نازل در اندازههای مختلف است که کوچکترین آن آتشی نازک و ظریف به منظور استفاده در جوشکاریهای با ظرافت تولید میکند و بزرگترین نازل آتشی با حجم بیشتر که معمولا از آن برای ذوب طلا و نقره استفاده میکنند.
همچنین نازلهای مخصوصی نیز جداگانه برای ذوب در بازار وجود دارد.
معمولاً برای ساخت نازل های اسمیت از موادی مانند فولاد ضد زنگ، سرامیک، تیتانیوم و آلیاژهای مختلف استفاده می شود. این مواد باید دارای خواص مقاومت در برابر حرارت بالا و خوردگی باشند تا بتوانند در فرآیند طلاسازی به خوبی عمل کنند. همچنین، برای افزایش عمر مفید نازل ها، ممکن است از پوشش هایی مانند نیترید تیتانیوم یا کروم کبالت استفاده شود.
طرز کار با اسمیت
طرز کار با سرپیک اسمیت بسیار ساده است و البته برای کسب مهارت در لحیم و جوشکاری نیاز به کار و تمرین است.
- سرپیک اسمیت نیز مثل سرپیک جوشکاری به کپسول گاز و سیلندر اکسیژن نیاز دارد.
- یکی از شلنگها به هوا و دیگری به گاز وصل میشود.
- دو شیر ولومی روی سرپیک وجود دارد یکی هوا و دیگری گاز.
- ابتدا شیر گاز را باز کرده و آنرا روشن کنید.
- سپس هوا را به آرامی باز کرده و با تنظیم شیر، شعله دلخواه را بدست آورید.
نکته: بدلیل ظرافت شعله باز کردن ناگهانی و زیاد هر کدام از شیرهای گاز یا اکسیژن منجر به خاموشی شعله میشود، گاز و سپس هوا را به آرامی باز کرده و سپس با افزودن تدریجی میزان شعله را تنظیم نمایید.
توصیه برای مطالعه بیشتر: